Laksa Utara

Estimate untuk 5 ke 6 orang makan (sebungkus laksa)

1. Mee laksa – 1 bungkus
Laksa direndam sampai lembut dan direbus sampai empuk. Selepas empuk, toskan dan bilas sikit dengan air supaya keluar semua kanji2nya supaya laksa tak melekat sangat antara satu sama lain.

2. Ikan kembong – 3 ke 4 ekor (medium size)
Ikan disiang sampai bersih dan direbus. Semasa rebus, letakkan beberapa keping asam keping dan sedikit garam untuk membuang hanyirnya. Selepas direbus, asingkan isi dan tulang. Blend isi ikan dan asingkan. Blend pula tulang dan tapiskan air dan tulangnya. Tulang tu buang la lepas tu. Takkan nak makan pulak kan… jangan lupa, air rebusan tadi akan digunakan juga. So jangan gatal tangan nak buang pulak!

3. Ikan sardin dalam tin (tin kecil) – 1 tin
Ikan sardin juga diblendkan sampai hancur. Masukkan sedikit air untuk mudahkan ia hancur.

4. Bunga kantan – 2 kuntum
Dikerat kepada bahagian-bahagian kecil. Gunakan keseluruhan bunga dan tangkainya sekali, ok!

5. Daun kesum – 2 ke 3 tangkai
Tapi jangan pakai tangkainya. Ambil daunnya sahaja ya.

6. Air asam jawa (pekat) – anggaran dalam secawan
Ambil sedikit asam jawa (separuh genggam kecil sahaja tau!). bancuh dengan air lebih kurang secawan. Buang la biji2nya nanti ok…

7. Asam keping – 5 ke 6 keping sahaja

8. Cili kering – segenggam kecil – diblend dengan sebiji bawang besar

9. Garam secukup rasa

10. Ajinomotoooooooooooooo (kalau nak laa)

Cara penyediannya

(Masyaallah, senangnya!!)

Just masukkan semua bahan2 tadi (kecuali nombor 1,6,9 dan 10) dalam periuk dan jeranglah dalam periuk tersebut. Kalau Nampak macam terlalu pekat, tambahkan air sedikit sampai Nampak kecairan sekata. Bila dan nak mendidih, baru masukkan garam, air asam, dan ajinomoto tu. Aji pun kalau kita nak pakai, guna dalam dua ke tiga cubit jer. Takyah banyak. Cepat lak botak kepala nanti. Ehehe. Kacau sampai ia mendidih dan rasalah dari semasa ke semasa. Pandai2la rasa sampai tekak anda kata LULUS! Dan ia sedia dimakan!

Untuk bahan2 side dishnyer pulak:-

1. Salad – dihiris kecil
2. timun – dihiris kecil
3. bawang besar – dihiris nipis
4. telur rebus (telur nilah yang selalu menjadikan kuah laksa kita sedap sebab ia akan pekatkan kuah laksa dan menambah rasa dan aromanya.. hmmmmmmmmm)