RENDANG DAGING/ AYAM

Jangkaan untuk sekilo daging atau seekor ayam

Bahan-bahannya

1 kg daging – dipotong dadu atau dihiris kepada kepingan kecil

ATAU

1 ekor ayam – dipotong 12 atau 16 bahagian

Bahan A: (dikisar halus)

Segenggam cili kering (yang kurang pedas)

10 ke 15 biji cili padi

1 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

3 batang serai

1 inci halia

1 inci lengkuas

*************************************

¾ kg santan pekat

2 helai daun kunyit – dihiris halus

2 helai daun limau purut

3 sudu kerisik

Garam secukup rasa

Cara penyediannya/ membuatnya

Masukkan daging/ ayam bersama bahan A, santan, daun kunyit, daun limau purut ke dalam periuk / kuali

Sentiasa kacau adunan supaya tidak hangit atau hangus di dasar kuali / periuk

Kenakan garam sehingga rasa sebati

Masukkan kerisik apabila rendang sudah separuh kering

Gaul lagi sehingga rendang tadi kering

Nota: rendang yang kering adalah optional sahaja. Rendang basah / macak lebih sedap!

Ayam terbaik untuk dibuat rendang adalah ayam pencen

Jangan terlebih atau terkurang kerisik. Ia akan merosakkan rasa rendang. Petua orang lain laaa.. kalau salah jangan marah ek… eehe

Selamat mencuba!