Spageti

Bahan2nyer ialah:-

Mee spageti – sebungkus – direbus sehingga lembut (sila ikut manual di belakang paket. Takkan nak ajar jugak!!)

Kuahnya:-

  1. setin puri tomato
  2. 6 ke 7 ulas bawang putih
  3. 300 gram daging lembu kisar
  4. 2 sudu makan oregano
  5. 2 sudu makan thyme
  6. setin cendawan butang – dihiris kepada 3 bahagian
  7. sebatang lobak merah – dipotong menjadi kepingan kecil
  8. ¼ bahagian Cowley flower – dipotong menjadi kepingan kecil
  9. 3 cawan air
  10. 2 sudu makan sos tomato
  11. 2 sudu makan sos cili
  12. ½ sudu makan serbuk cili (jika mahu)
  13. sedikit minyak masak
  14. garam secukup rasa

Bahan2 sampingan

  1. hirisan keju – beli yang dikhaskan untuk spageti atau pizza. Tak tau apa nama dia ntah
  2. ¼ bahagian brokoli – dipotong kepada bahagian kecil dan dicelur seketika – jgn sampai layu

Cara2nyer ialah:-

Panaskan minyak dalam kuali dan masakkan daging selama lebih kurang 1 ke 2 minit

Kemudian masukkan bawang putih dan puri tomato. Gaul rata dan masukkan lobak merah

Masukkan air dan gaul rata

Masukkan oregano dan thyme. Masak sehingga mendidih dan masukkan cendawan, Cowley flower dan sos2 serta serbuk cili

Kenakan dengan garam dan masak sehingga sayur lembut

Masukkan sedikit mee ke dalam mangkuk atau pinggan

Sirakan dengan kuah panas dan terus taburkan keju dan brokoli

Ha, makanlah!!

Nota – serbuk cili adalah optional sahaja. Kalau aku, aku tepukkan cili api dalam dua biji dan dileburkan sekali dalam kuah. Barulah ngam! Hidangan ini adalah untuk 4 ke 6 orang. Bergantung kepada tekak anda.

Selamat mencuba!!