Nasi lemak (hidangan untuk 5 ke 6 orang)

Bahan2nya

 

A – nasi

 

  1. beras (kau tau nak sukat kan?)
  2. santan (ikut sukatan air biasa)
  3. garam dalam setengah sudu teh sahaja
  4. 2 helai daun pandan diikat – untuk wangian pada santan/nasi

 

Cara membuatnya – KO TAU NAK WAT CAMNER…. Eehehehehee

 

petua – untuk rasa nasi yang baik, jangan gunakan santan pekat. Sebaliknya, gunakan santan yang sudah dicairkan sedikit untuk mendapatkan nasi yang tidak begitu pekat atau likat. Semasa memasak nasi, kacau nasi dari semasa ke semasa ketika nasi mula kering untuk mengelakkan daripada santan tidak rata.

 

B – sambal

 

  1. cili kering 100 gram
  2. bawang besar (sweet) sebiji setengah (untuk diblend dengan cili)
  3. bawang besar (sweet) dua biji (dihiris untuk diletakkan dalam sambal)
  4. air asam jawa (sederhana pekat) 1/3 cawan
  5. garam secukup rasa
  6. gula secukup rasa

 

Cara membuatnya

 

  1. blend cili kering dan bawang tadi
  2. panaskan minyak. Biar minyak banyak sikit supaya sambal tak cepat rosak lepas masak
  3. tumis cili yang dah diblend tadi sampai minyak naik ke atas dan berwarna merah
  4. kemudian, masukkan air asam jawa. Gaul lagi
  5. masukkan hirisan bawang
  6. masukkan garam dan gula sehingga rasa sebati dan kau pun puas hati
  7. asing dan buangkan lebihan minyak. Tinggalkan sikit jer minyak dengan sambal

 

petua – api yang terlalu kuat dan terlalu kecil akan merosakkan sambal. Guna api sederhana. Kalau nak sambal tu ‘berisi’ sikit, masukkan ikan bilis yang dah digoreng. Sambal yang tidak masak betul2 akan cepat rosak dan rasanya memang cam sioott.

 

C – bahan-bahan lain

 

  1. timun – dihiris
  2. kacang tanah dan ikan bilis – digoreng dan dicampurkan
  3. telur – direbus dan dibelah dua atau empat atau… sukati mak bapak kau ar… ehehe